marktonderzoek.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
.

Google
 
Wat wil jij leren?
 
 

 

 

SpaarBron.nl
 

Uitvoeren van een enquête

Uitvoeren van een enquête

Bij het uitvoeren van een enquête is het belangrijk om bepaalde regels in acht te nemen.

Waar ga je de enquête houden?

Bij onderzoek naar de tevredenheid over klanten is de keuze van belang waar je gaat staan. Sta je in de winkel bij de koffiehoek, kun je mensen een kopje koffie aanbieden. Een klant is eerder geneigd om mee te doen. Niet altijd is duidelijk of de klant ook daadwerkelijk een koper is. Hij kan ook een kijker zijn die niets koopt.

Om zeker te weten dat je een koper hebt, kun je na de kassa je plaats innemen en mensen vragen om de enquête in te vullen. Niet iedereen wil op dat moment meewerken omdat ze haast hebben om te vertrekken.

Bij onderzoek inzake het imago van een winkel, is het juist slim om niet in of bij de winkel te gaan staan. De respondent kan beïnvloed worden door het feit dat hij daar klant is of vlak voor de winkel staat. De respondent dient onbevangen te zijn.

Hoe vraag je mensen? Welke zin gebruik je om mensen mee te laten werken? 

Kies een standaardzin die je bij elke respondent gebruikt. Wissel niet. Probeer van te voren uit welke zin het beste werkt. Straal vertrouwen uit en wek de indruk dat het invullen van de enquête echt nodig is. Lok mensen niet met een incentive, dat hoort niet de reden te zijn om mee te doen.  

Wat straal je uit?

Om voldoende respondenten te krijgen en een goede vertegenwoordiger te zijn namens de opleiding of namens de opdrachtgever zorg je dat je er representatief uitziet. Je hebt een professionele uitstraling.  

Wie spreek je aan oftewel de steekproefmethode?

Er zijn verschillende manieren om mensen aan te spreken.

  • Willekeurig: iedereen kan aangesproken worden. 
  • Systematisch: elke derde die langs de kassa komt.
  • Quota: je wilt van elke groep die voorkomt in je populatie een bepaald aantal respondenten hebben om representatief te zijn. Als de groep vol is, wordt de enquête niet meer door iemand uit die groep ingevuld.  
     

Welke materialen gebruik je?

Het mooiste is om harde mappen te gebruiken zodat de klant de enquête makkelijk kan invullen. Zorg dat er voldoende pennen zijn (met logo van de opdrachtgever) om de enquête door iedereen te laten invullen. Indien mogelijk zorg voor een sta-tafel waarop geschreven kan worden.

Zorg dat er voldoende enquêtes zijn. Beter te veel dan een paar te weinig.

Kijk als een enquête ingevuld is of de enquête compleet is ingevuld. Vraag anders of de respondent de andere vragen ook in wil vullen.

Gebruik een doos waarin de ingevulde enquêtes worden gestopt. Zorg dat de enquêtes anoniem blijven.

Indien het nodig is om naam en adresgegevens op te vragen, bijvoorbeeld om een cadeau te verloten, doe dat dan op een apart strookje, zodat de anonimiteit gewaarborgd blijft.

Welke dag en moment voer je het onderzoek uit?

Het is belangrijk om de juiste dag en het juiste moment te kiezen. Het juiste moment is dat moment waarop je een goede afspiegeling krijgt van de populatie. In een supermarkt komen de meeste mannen op zaterdag en niet doordeweeks.

Op vrijdagmiddag en maandagmorgen zijn de meeste mensen niet in de mood om een medewerkerstevredenheidsonderzoek in te vullen. Vlak voor kerst is ook geen goed moment. Daarnaast is het ook geen slim moment als de directie een bericht heeft gestuurd die van invloed kan zijn op de medewerkerstevredenheid.

Kies dus het juiste moment.  

Bij wie leveren ze de enquêtes weer in?

De enquête inleveren is een keuze op zich. Bij een klanttevredenheid kan de enquête direct weer ingeleverd worden bij de enquêteur. Bij de een medewerkerstevredenheidsonderzoek is het zinvol om een aparte (goed af te sluiten) bus neer te zetten waar de enquêtes in gedeponeerd kunnen worden. De bus dient op een centrale zichtlocatie geplaatst te worden om de respons te vergroten. Laat de enquête nooit inleveren bij de leidinggevende.

Bij digitale enquêtes is het makkelijk, daar hoeft die niet ingeleverd te worden, daar worden de gegevens direct opgeslagen.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl